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RE: May employee accept paid, part-time position to lead prevention programs when  

funding for such programs is provided by the employee’s agency?  
 
DECISION: No. 
 
 
 This opinion is in response to your March 7, 2000, request for an advisory opinion from 
the Executive Branch Ethics Commission (the “Commission”).  This matter was reviewed at the 
April 28, 2000, meeting of the Commission, and the following opinion is issued. 
 
 You state the relevant facts as follows.  The Department of Juvenile Justice (the 
“Department”), pursuant to KRS 15A.300, has established a Local Juvenile Delinquency 
Prevention Council (the “Council”) in Daviess County.  The Council, with the Daviess Fiscal 
Court acting as a fiscal agent, receives state funds in the form of a grant from the Department, for 
the development and provision of prevention programs. One program being developed by the 
Council provides for a group activity for youth in an elementary school.  An employee of the 
Department has been approached by the Council to lead a group activity.  This would be a paid 
part-time position for the employee.  The employee is not in a position involving the 
decision-making process concerning the creation or funding of councils, and the youth being 
served are not youth for which the Department has any legal responsibility.  The employee asks 
whether or not she may accept such a position.   
 
 KRS 11A.040 (4) provides: 

 
No public servant shall knowingly himself or through any 

business in which he owns or controls an interest of more than five 
percent (5%), or by any other person for his use or benefit or on his  
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account, undertake, execute, hold, bid on, negotiate, or enjoy, in 
whole or in part, any contract, agreement, lease, sale, or purchase 
made, entered into, awarded, or granted by the agency by which he 
is employed or which he supervises, subject to the provisions of 
KRS 45A.340…. 

 
 KRS 11A.040 (4) prohibits a public servant from enjoying any part of any agreement 
granted by the agency by which he is employed.  Thus, the employee of the Department would 
be prohibited from accepting a paid, part-time position with the Council to lead a group of youth 
in prevention programs because funding for such programs was granted by the Department to the 
Council. 
 
      Sincerely, 
 
      EXECUTIVE BRANCH ETHICS COMMISSION 
 
 
 
      __________________________________________ 
      BY CHAIR: Bertie Oldham Salyer, M.A., A.M.E. 
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May 1, 2000 
 
 

 
 
 
Hon. Ray DeBolt 
General Counsel 
Department of Juvenile Justice 
1025 Capital Center Drive 
Frankfort, KY 40601 
 
 Reference: 042800.9 
  
Dear Mr. DeBolt: 
 
 At its April 28, 2000, meeting, the Executive Branch Ethics Commission took up 
your request, dated March 7, 2000, in which you ask whether an employee may accept a 
paid, part-time position to lead prevention programs when funding for such programs is 
provided by the employee’s agency. 

 
The enclosed Advisory Opinion 00 — 21 is issued in response to your inquiry. 

 
      Sincerely, 
 
 
 
      Jill LeMaster, Executive Director 
 
Enclosure: Advisory Opinion 00-21 
 
 


